ساخت جایگاه دام برای زلزله زدگان کرمانشاه
الویت اشتغال در امداد رسانی پس از حادثه
چکیده :
پس از زلزله استان کرمانشاه، پروژهی ساخت جایگاه دام برای ساکنین روستای قولهرش والی شهرستان ثلاث باباجانی در ابتدای بهمن ماه تعریف و به اجرا درآمد. در ظرف مدت 45 روز تعداد 65 جایگاه برای کلیه خانوار های ساکن روستا احداث شد و به مالکین محلی تحویل گردید.در ساعت 21:48 روز یکشنبه 21 آبان 1396 زلزلهای به بزرگی 7.3 در مقیاس ریشتر شهرستان ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند و ایران را یکپارچه در بهت و ماتم فرو برد. همهی ارگانهای دولتی و خصوصی، خیرین و مردم عادی برای کمک به زلزلهزدگان بلافاصله دست به کار شدند.
بنیاد ماهتاب نیز مانند سایرین قصد کمک به زلزلهزدگان را داشت ولی ابتدا میبایست سوال مهمی را پاسخ میداد: از بین گزینههای انبوه برای کمک به زلزلهزدگان، کدام یک مناسبتر است؟ در هر یک از حوزههای تغذیه، اسکان، لوازم منزل، بهداشت، سلامت روان، توانبخشی، آبرسانی و اشتغال گزینههای زیادی برای کمکرسانی وجود داشتند و انتخاب گزینه مناسب برای بنیاد از بین آنها دشوار مینمود. در این زمان کتاب “اولویت اشتغالزایی در کمکرسانیهای پس از حادثه” تألیف محمد ایرانمنش توانست بنیاد را به جواب نزدیک کند. این کتاب پژوهشی که بر اساس تجارب زلزله های بم و قرهداغ آذربایجان شرقی نگارش شده است، ایجاد اشتغال پایدار را در جوامع حادثه دیده دارای بالاترین اولویت میداند.
پس از گذشت یک ماه از حادثه و پایان امدادرسانیهای اولیه، بنیاد ماهتاب به جمعآوری اطلاعات در خصوص وضعیت اشتغال در مناطق حادثهدیده اقدام کرد. در بررسیهای اولیه مشخص شد شغل بسیاری از اهالی منطقه دامداری است و بسیاری از حادثهدیدگان به دلیل تلف شدن دام و تخریب جایگاههای دام بیکار شدهاند. لذا کمک به ایجاد اشتغال پایدار در حوزه دامداری به عنوان هدف اولیه شناسایی و تحقیقات مربوطه آغاز شد.
پس از بررسی آماری و میدانی، پروژه با شرح "ساخت جایگاههای دائمی نگهداری دام سبک در مناطق زلزلهزده و محروم استان کرمانشاه با مشارکت خیرین" تعریف شد. مطالعات میدانی و بررسیهای لازم جهت انتخاب محل اجرای پروژه توسط تیم مدیریت پروژه در دهستان دشت حر شهرستان ثلاث باباجانی انجام شد. بر مبنای اولویتبندیهایی که از چندین روستای بررسی شده انجام گرفت، روستای قولهرش والی بدلیل شدت تخریت جایگاههای دام و تعداد بالای خانوار نسبت به دیگر روستاها بعنوان اولین اولویت انجام کار انتخاب شد.
پس از انتخاب محل انجام پروژه و در قالب عقد تفاهم نامهای، یکی از خیرین محترم مسوولیت مدیریت طرح و مدیریت پروژه به صورت رایگان و بنیاد ماهتاب مسئولیت تامین منابع مالی اجرای پروژه را بر عهده گرفتند. بدین منظور پس از تجهیز کارگاه در روستای قولهرش والی، از اواخر بهمن ماه عملیات احداث آغاز شد. ضمنا تصمیم گرفته شد به جز مهندسین ناظر و یک جوشکار حرفهای، سایر نیروهای کار مورد نیاز عملیات احداث تماماً از اهالی روستا تامین شود تا از این طریق فرصت اشتغال موقت و کسب در آمد برای ساکنین روستا فراهم شود.
ظرف مدت 45 روز تعداد 65 جایگاه برای کلیهی خانوارهای ساکن روستا احداث شد و نهایتا پس از تحویل تمامی واحدهای احداث شده به مالکین محلی، پروژه رسما در روز 22 فروردین 1397 به پایان رسید. از آنجاییکه دامداری عمدهترین منبع درآمد و اشتغال مردم روستای قولهرش والی است، با اجرای این پروژه بخش مهمی از دغدغه اشتغال و امنیت درآمد زلزله زدگان این روستا تأمین گردید.
لازم به ذکر است پس از اتمام موفقیتآمیز پروژه در روستای قولهرش والی، جریانی ایجاد شد و با الگوبرداری از این پروژه و مشارکت سایر خیرین، مجموعا 548 جایگاه دام در این منطقه احداث گردید.
جایگاه های دام با توجه به کاربری، شرایط اقلیمی و نیاز به سرعت در ساخت، با استفاده از مصالح سبک به مساحت 45 متر مربع و مقاوم در برابر زلزله 8 ریشتری با ظرفیت 30 راس دام سبک طراحی شدند.
در راستای تداوم کمک رسانی و با نزدیک شدن به فصل تابستان و به دلیل دمای بالای این منطقه مرزی، تعداد 150 دستگاه کولر توسط بنیاد ماهتاب تهیه و در تیر ماه 1397 در چارچوب یک صورتجلسهی رسمی به اهالی این روستا و دو روستای همجوار اهدا شد.
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *